ВИНИЛОВ САЙДИНГ

сайдинг, винилов сайдинг

ВИНИЛОВ САЙДИНГ

Изолирането на фасади с винилов сайдинг е аналог на дървената облицовка, идеята за която произлиза от Канада и САЩ. Сайдингът е най-популярната външна облицовка в тези страни и до сега. Той е подходящ за облицоване както на жилищни, така и на обществени и промишлени сгради. Изолацията с винилов сайдинг сигурява висока издръжливост и естетичен външен вид на фасадата за дълъг период от време. Различните цветове и видове сайдинг предлагат безлимитни комбинации при избора на дизайн на фасадата.

Функционалните характеристики на виниловия сайдинг са ниското тегло, удобството при транспортиране, както и изключително лесният и бърз монтаж. При поставянето на облицовка от винилов сайдинг не се изискват специализирани подготовка и инструменти. Тези особености на монтажа позволяват започване и завършване на фасадата по всяко време на годината, независимо от сезона.

Тази облицовка не изисква никаква допълнителна поддръжка или боядисване. Периодичното освежаване през целия период на употреба също не е задължително. Всеки един цвят винилов сайдинг има висока устойчивост на слънчевите лъчи, а еластичността на материала пази облицовката от преждевременно изгаряне и деформиране. 

Част от основните предимства на облицовката с винилов сайдинг са:

  • Ветроустойчивост
  • Устойчивост на влага и вредители
  • Идеално покритие на изолацията на фасадата
  • Вентилиране на фасадата
  • Не изисква боядисване
  • Лекота и еластичност на материала
  • Интуитивен, лесен и бърз монтаж

ТЕХНИЧЕСКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ВИНИЛОВ САЙДИНГ

1. Специалната извивка на ръба на всеки ламел осигурява ветроустойчивост.
2.   Монтажните отвори улесняват поставянето на изолацията и фиксирането и на мястото, на което трябва да е.
3.   Релефната структура на панелите перфектно имитира повърхността на естествената дървесина.

PVC материалът, от който са изработени паната винилов сайдинг, значително превъзхожда своя предшественик – дървесината. Сайдингът е по-издръжлив и запазва безупречния си външен вид за дълъг период от време въпреки атмосферните влияния. Гарантираната устойчивост на влага, ниски и високи температури, слънчеви лъчи, вятър, насекоми, мухъл, както и към повечето химикали, осигурява дългогодишна и безпроблемна експлоатация на сайдинг облицовката. Устойчивост на фасадата осигурява и конструкцията на панелите. Специално профилираният ръб при монтажните отвори допълнително фиксира закрепващите елементи. Такава конструкция се нарича „ураганоустойчива”. Тя предпазва панелите от отделяне от фасадата дори при много силни ветрове. Изследвания, проведени от независими институти*, сочат, че приложението на винилов сайдинг ( както и други фасадни облицовки от полимерни материали), като се вземе под внимание дългосрочната му употреба, улесненото транспортиране и възможността за пълно рециклиране, има значително по-малко негативно влияние върху околната среда в сравнение с употребата на материали като дърво или тухла.

* Национална Асоциация на Жилищните Строители (САЩ) / National Association of Home Builders http://www.nahb.org/
* Съветът за Зелено Строителство в САЩ / U.S. Green Building Council http://www.usgbc.org/